16 Mart 2023 Perşembe

Eski Törükçede Selâmlaşma Öŋerileri

Her hakkı saklıdır.

8 yorum:

  1. Esselamün aleyküm, Allah’ıŋ rahmeti ve berekti sizin üzerinize olsun.
    Değerli hocam, merak ettiğim bir konuda sizden bilgi almak istiyorum. Atalarımız Müslüman olduktan sonra nasıl şehadet ettiler ve Eski Türkler nasıl şehadet ederlerdi? Ayrıca Kelime-i Tevhid ve Kelime-i Şehadet'in eski Türkçesi nasıl olurdu? Eyvallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Besmele, Allah'a öğgü ve diğerleri arı Türkçe ile Kutadgu Bilid'de: http://www.tamga.org/2021/11/kutadgu-biligden-sevdigim-beytler.html

      Sil
  2. Hocam sayfanız gerçekten çok güzel. Kısa bir sorum var idi. Örneğin MÜSLÜM kelimesini Göktürkçe abecesine dönüştürmeye çalışınca farklı programlar farklı çeviriler yapıyor. Burada hangisini esas almalıyız? Esenlikler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Müslüm = 𐰢𐰇𐰾𐰠𐰢 . Sağdan sola m + ü + s + l + m . İlk hecede ü olduğu için ikinci hecedeki ü düşer.

      Sil
    2. Sağ olun, Araklı'dan selamlar hocam.

      Sil
  3. Çok beğendim. Merak ettiğim bu söyleyiş önerileri eskiden kullanılmış olan söyleyişler midir? Eski yazılı örnekleri var mıdır? Yoksa eski sözcük biçimleri ve eski sözcükler ile bugün türetilmiş söyleyişler midir? Eğer eski yazılı örnekleri varsa yukardaki görselde paylaşılırsa daha özgüvenle kullanabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Bunlar, o zamanın konuşma mantığıyla bugün geliştirilmiş önerilerdir. Mantık o döneme aid olduğu için belki de aynıları veya benzerleri söylemde kullanılmış olabilir. Bu söylemler edebi yazıtlarda geçecek söylemler değil, iki kişi arasında konuşmada geçebilecek söylemler. Ama Ey, öy bozkırda sıkça kullanılan bir selamlaşma.

      Sil