27 Kasım 2022 Pazar

Moŋgol İmparatoru Güyük Han'ıŋ Mührü

Her hakkı saklıdır.

Moŋgol İmparatorluğunuŋ 3. Hanı Güyük Han ( ᠭᠦᠶᠦᠭ ᠬᠠᠭᠠᠨ ) (19/3/1206 - 20/4/1248), Ögedey Han'ıŋ eŋ büyük oğlu ve Çiŋgis Han'ıŋ torunuydu. Papa John of Plano Carpini Moŋgol saldırılarını protesto ėttiği zaman Güyük "Güneşiŋ doğduğu yėrlerden battığı yėrlere kadar tüm topraklar Ulu Hanıŋdır" dėmişti.

9 yorum:

  1. Hocam başlıkla biraz ilgisiz olacak ancak bir sorum var. eY tamgasını iki biçimde göstermişsiniz. Biri aB tamgasının tersi biçimindeyken ötekisi bütün bir yuvarlak çizerek dokuza benzer bir biçim çıkarıyor. Bu tamganın neden iki ayrı biçimde yer aldığını, hangisini kullanmamız gerektiğini merak ediyorum. Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  2. Ben y2 üsükünü tek bir şekilde çiziyorum. 9'a biraz benziyor ama alttaki kuyruğu sağa doğru kıvrık. Çeviricinin fontunda görebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Tuğrul bey, yenisey tamgalarının orkunda denk gelen karşılıklarını gösterdiğiniz bir çizelge yapsanız bence çok güzel olur. Yoksa var da ben mi göremedim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeniseyleri içeren bir tablo yapmadım ama şuradan faydalanabilirsiniz: http://www.tamga.org/2014/12/farkl-dillerdeki-kitablarda-kokturuk.html

      Sil
    2. Sağ olunuz

      Sil
  4. Hocam esenlikler, cebir kelimesi gibi matematik ve bilimle alakalı yabancı kökenli kelimeleri Öz Türkçe olarak nasıl gösterebiliriz? Özellikle cebir kelimesiyle alakalı bir yorum yaparsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesev Kaşgarlı ve öncesi Türkçe eserlerde (eski Türkçe) matematik, cebir, fen, kimya gibi sözcüklere karşılık Türkçe bir sözcük yok.

      Sil
  5. hocam en alttaki yazı hangi dil

    YanıtlaSil