27 Temmuz 2022 Çarşamba

Babam Kaganıŋ Ordusu Kurt Gibiymiş Düşmanı Koyun Gibiymiş

6 yorum:

  1. Hocam Türk bayrağındaki Ay-yıldız simgesinin Osmanlı Dönemi'nde Bizans İmparatorluğundan alındığı şeklinde görüşler var. Bunun yanında eski Göktürk veya kazılarında çeşitli paralar üzerinde de Ay-yıldız kullanımını görmekteyiz. Benim düşüncem Ay ve yıldız Gökyüzüne bakınca rahatlıkla görebileceğiniz bir görsel olduğu için eski bir çok toplum arasında çokça kullanılan bir sembol. Bunu sadece Bizans İmparatorluğuna bağlamak çok doğru gelmiyor. Sizin bu konuyla alakalı görüşleriniz, düşünceleriniz nelerdir? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.tamga.org/2014/12/kokturuk-paralar.html
      Gaybullah Babayar'ın KökTürk Kağanlığı Sikkeleri kitabına bakarsanız Ay yıldızı kullandığımız o kadar Kök Törük parası var ki. Bu paraları çoğu Batı KökTürk Kağanlığı paraları. O dönemde KökTürk - Bizans ilişkileri vardı. Türk mitolojisinde kün-ay önemli bir yere sahiptir. Bizanslıların bizden almış olma olasılığı daha yüksektir.

      Sil
    2. Çok farklı ve güzel bir bakış açısı. Teşekkürler

      Sil
  2. Tuğrul Bey, Göktürk tamgalarıyla yazarken tüm hecelerde sesli dalgaları kullanılsa daha geniş kitlelere kolayca öğrenme imkanı vermez mi? ( Göktürk yazı dilinin kurallarındaki mükemmel matematiği biliyorum ama ne yazık ki Arapça , Farsça dil kiralları ve sözcükler güzel Türkçemizi işgal etmişken Göktürk damgalarıyla kusursuz şekilde yazamıyoruz.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlar kolay öğrensin diye yazının sistematiği bozulamaz. Yazımızın zor bir sistematiği yok. Çinliler, Japonlar bu kadar zor yazılarının sistemini bozmazken biz niçin bozacağız. Bozduk diyelim, kişi sizin deyiminizle kolay öğrendi, peki bu şekilde yaygınlaşırsa topluma asıl kuralları öğretebilir miyiz? Kabul ederler mi? Bu yazı binlerce yıldır var ve bir düzeni var. Gelip de bu yüzyılda bizler kafamıza göre yazının matematiğini değiştiremeyiz. Okuyunuz:
      http://www.tamga.org/2015/07/gokturk-alfabesi-yazm-sistemini-gunumuz.html
      http://www.tamga.org/2019/01/kokturukcenin-baz-gokturkcecilerden.html

      Sil