25 Ocak 2019 Cuma

KökTörük Üsükleriniŋ Detayları

Her hakkı saklıdır.

Günümüzde birçok insan KökTürük üsüklerini yazarken harfleriŋ detaylarına dikkat ėtmemektedir Halbu ki harfleriŋ yazımlarında özellikle Bilge Kagan ve Kül Tigin beŋgütaşlarında ısrarla uyulmuş bazı detaylar vardır. Bu detaylarıŋ bazılarına Tonyukuk beŋgütaşında uyulmadığını görüyoruz.

Mesela kalın b 𐰉 ve nd/nt 𐰦 harfi, zeminden yukarıda, satır tavanına dayalı yazılmıştır. İnce d 𐰓 harfi, zeminden ve tavandan uzakta ortaya yazılmıştır.

kalın b 𐰉:

nd/nt 𐰦

İnce d 𐰓:

o/u 𐰆, kalın d 𐰑, kalın g 𐰍, ince g 𐰏, kalın k 𐰴, ök/ük 𐰜, ok/uk 𐰸, m 𐰢, nç 𐰨, kalın r 𐰺, kalın t 𐱃, ince t 𐱅 harflerinde kıvrımlar vardır; bu kıvrımlar Tonyukuk yazıtındaki harflerde yoktur.

o/u 𐰆:

kalın d 𐰑:

ince g 𐰏:

ök/ük 𐰜:

ok/uk 𐰸:

m 𐰢:

Kalın t 𐱃 de üst kısım alt kısımdan ayrıdır.

Kalın s 𐰽 harfi sağdan akan çizgiye soldan eklemelidir (çoğumuz sol yukarıdan sağ aşağıya akan çizgiye sağ üstten ekleme yapıyoruz).

2004 ve 2019 yılında yaptığım KökTürükçe fontlar, Orhun yazıtlarındaki harfleriŋ tüm kıvrımlarını taşımaktadırlar. Bu fontları tasarlarken Bilge Kagan ve Kül Tigin yazıtlarındaki harflerle uyumlu olmasına özellikle dikkat ėttim.

6 yorum:

  1. Bu gönderinizi Facebook'ta pekçok sayfaya ve gruba gönderdim. Özellikle Macarların "biz Türk kökünden miyiz" sorusunu artık meclis gündemine taşıdıkları bir sırada bizim onları motive edip kan bağımızı göstermemiz gerekiyor. Özellikle dil ve alfabe çok önemli. Macarların olduğu gruplara da yazınızı gönderdim. İnşallah insanlar istifade ederler. Takdirle izliyoruz. Aslında artık Göktürk ifadesinin de kullanılmamasında fayda var. Zira Türklerin kadim imparatorlukları bir kıtanın en az yarısını kaplayacak şekildeydi. Yani anlatılanlardan çok daha büyük alanları kaplayan ve Türklere özgü farklı isimleri vardı. Alışkanlığımız olmuş. Gerçek Türk tarihini anladığımızda şu anki anlatılan devletlerin bizim asli devletlerimiz yanında küçücük kaldıklarını göreceğiz. Çünkü Türkün gücü her yere ulaşmış. Tarihi konulara daha fazla girmeyeyim. Yazı için Kök-Türkçe / Köktürkçe demek doğrudur. Her zamanki gibi bu alanda ilminizi konuşturmuşsunuz. Teşekkür ederiz. Allah işlerinizde kolaylıklar versin. Selametle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski Macar Sekel abecesiyle ilgili şu yayınım dikkatinizi çekebilir: http://www.tamga.org/2015/02/szekely-rovas-futhark-abacalarn.html

      Sil
    2. Aslında Göktürk demek yanlış, Türk demeliyiz. Ama o dönemi anlatmak için mecburen Göktürk diyorum. Ben teşekkür ederim. Esen kalın.

      Sil
    3. (Büyük) Türk Kağanlığı dönemi demek daha doğru olacaktır. Onsuzda Ahmet Taşağıl Hoca' nın dediği gibi Göktürk adı güzel bir addır ve yazılan kitaplarda da bu şekilde kullanılmaktadır.

      Sil
  2. 𐰦 nd/nt harfinin elde tutulan bir kaseyi simgelediğini düşünürsek, zeminden yukarı da tavana yapışık yazılması çok ince bir detay olur. Kök Türük'ler bu konuda ne düşünmüşlerdir emin olamayız. Fakat biz anlamasakda her harfin şeklinin özel bir anlamı olduğu kesindir. Hocam benim sormak istediğim şudur. Android çevirinizden kopyala yapıştır yaptığımızda nd/nt harfi tam tersi şekilde zemine yapışık tavandan uzakda, ab ve ed harfleri ise diğer harflerle aynı şekilde eşit çıkıyor. Bu android'in kendi fontu ile alakalı bir sıkıntı mıdır?

    YanıtlaSil